Haber Klavyesi
SON DAKİKA
  • Yaşam
  • 11 Eylül 2024 17:11
  • Yorum: 0

İzmir Körfezi'nde Balık ve Midye Ölümleri Tespit Edildi

İzmir Körfezi'nde Balık ve Midye Ölümleri Tespit Edildi
İzmir Körfezi'nde Balık ve Midye Ölümleri Tespit Edildi

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan, İzmir Körfezi'nde yürütülen araştırmalarda, balıkların yanı sıra midyeler gibi birçok deniz canlısının da yok olduğunu açıkladı. İzmir Körfezi'ndeki kötü koku ve balık ölümleri ile ilgili olarak yapılan incelemelerde, sadece balıkların değil, deniz tabanındaki diğer canlıların da ciddi şekilde etkilendiği belirlendi.

Kirlilik Kaynağının Araştırılması Devam Ediyor

20 Ağustos'ta Bayraklı ilçesi Turan Sahili'nde ölü balıkların sahile vurması ve çevrede kötü koku yayılması üzerine başlatılan inceleme, kirlilik kaynağının belirlenmesi ve sorunun çözülmesi amacıyla devam ediyor. EÜ Su Ürünleri Fakültesi'nin koordinasyonunda hazırlanan "İzmir Körfezindeki Balık Ölümleri ve Kötü Kokunun Nedenlerinin İncelenmesi" başlıklı raporda, denizaltındaki canlıların durumuna dair çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.

Midyelerin Tamamen Yok Olduğu Tespit Edildi

Prof. Dr. Alper Doğan, yapılan araştırmalarda daha önce benzer ölçekte bir tür ve birey kaybının yaşanmadığını belirtti. Önceki yıllarda balık ölümleriyle gündeme gelen körfezde, bu yıl yapılan örneklemelerde deniz dibindeki canlıların da büyük ölçüde yok olduğu saptandı. Özellikle midyelerin tamamen öldüğü ve bir tane bile canlı birey kalmadığı tespit edildi. Geçen yıl 19 türe ait 1486 bireyin bulunduğu örnekleme sahasında bu yıl yalnızca 4 türe ait 7 birey bulunabildi. Bu durum, bölgedeki ekosistemin ciddi şekilde zarar gördüğünü gösteriyor.

Kısa Vadeli Çözümler ve Beklentiler

Prof. Dr. Doğan, ölümlerin önüne geçmek için kısa vadede tek beklentilerinin havaların soğuması olduğunu vurguladı. Soğuyan hava koşullarının suyun oksijen kapasitesini artıracağı ve canlıların oksijen ihtiyaçlarını kısmen azaltacağı belirtiliyor. Ayrıca, iç körfezde yoğun kirlenmenin olduğu bölgelere güçlü havalandırma sistemleri kurulması gerektiği ifade ediliyor. Bu önlemler, bölgede hayatta kalan balıklar ve diğer canlıların sağlığını koruyabilir.

Orta Körfezin Durumu ve Etkileri

Prof. Dr. Doğan, orta körfezin de kirlenmiş olmasının, balıkların iç körfezden dış körfeze kaçışını zorlaştırdığını ve bu durumun balık ölümlerini artırdığını belirtti. Önceki yıllarda iç körfezde yaşanan sorunlar, balıkların dış körfeze doğru kaçışı sırasında rahatlama sağlıyordu, ancak şu anda orta körfez de kirletildiği için balıklar daha sıkıntılı bir ortamla karşılaşıyor.

Bilimsel Katkılar ve Gelecek Çalışmalar

Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Tolga Dinçer, iç körfezdeki kirlenmenin balık ölümlerinin ana nedeni olduğunu, yapılan analizlerde mikrobiyolojik veya paraziter bulgulara rastlanmadığını, bunun da oksijen eksikliğini işaret ettiğini belirtti. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise İzmir Körfezi'ndeki soruna karşı duyarlı olduklarını ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmalara bilimsel katkı sunmaya devam edeceklerini duyurdu.

Etiketler: izmir,balık,midye,deniz,kirli
YORUM YAP

İlk Yorum Yazan Sen Ol!

ÇOK OKUNAN HABERLER
NAMAZ VAKİTLERİ Tüm Vakitler
İMSAK GÜNEŞ ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
  Takım O Av. P
1 GALATASARAY A.Ş. 7 15 19
2 FENERBAHÇE A.Ş. 7 11 16
3 TRABZONSPOR A.Ş. 6 1 8
4 RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 6 5 13
5 KASIMPAŞA A.Ş. 7 -2 7
6 BEŞİKTAŞ A.Ş. 6 10 16
7 EMS YAPI SİVASSPOR 38 -7 54
8 CORENDON ALANYASPOR 7 -2 9
9 ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 7 -12 4
10 BITEXEN ANTALYASPOR 38 -5 49
11 GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 6 -4 4
12 YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. 38 -7 44
13 YILPORT SAMSUNSPOR 38 -10 43
14 MONDİHOME KAYSERİSPOR 0 0 0
15 ATAKAŞ HATAYSPOR 6 -6 2
16 TÜMOSAN KONYASPOR 7 -2 8
17 MKE ANKARAGÜCÜ 38 -6 40
18 VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK 38 -3 40
19 SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. 38 -31 37
20 İSTANBULSPOR A.Ş. 38 -53 16
App Store Google Play Huawei AppGallery
CNTasarım İnternet Hizmetleri